Banner 980x90

Diskutē par mūžizglītības jomas attīstību Baltijas jūras reģionā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) rīkoja jau otro tikšanos Eiropas Savienības Baltijas jūras stratēģijas (EUSBSR) mūžizglītības jomas parauginiciatīvas (flagship initiative) ietvaros, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Vidzemes plānošanas reģionā.

Šajā iniciatīvā aktīvi sadarbojas partneri no Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas un Vācijas, lai kopīgi identificētu nepieciešamos uzlabojumus mūžizglītības jomā un strādātu pie to ieviešanas Baltijas jūras reģionā.

Inovāciju vides pētījumi apliecina, ka mūžizglītības pieejamība konkrētajā reģionā ir viens no noteicošajiem faktoriem  šī reģiona ekonomiskajā izaugsmē un specializācijā. Līdz ar to svarīgi, lai piedāvātā mūžizglītība būtu efektīva, lietderīga un pieejama. Darba tirgus pieprasa nepārtrauktu darbinieku attīstību un jaunu prasmju apgūšanu, sekojot straujajai mūsdienu tehnoloģiju attīstībai.

Sanāksmē, kas 20. septembrī norisinājās Rīgā, darba grupa strādāja pie detalizētas parauginiciatīvas mērķa formulēšanas un rīcību noteikšanas, kas palīdzēs šo mērķi sasniegt. Tikšanās sākumā Labklājības ministrija iepazīstināja ar nupat Latvijā pieņemto aktīvās novecošanas stratēģiju (ar to var iepazīties šeit). Pārējiem kolēģiem, īpaši no Lietuvas, bija liela interese gan par Pasaules Bankas pētījuma rezultātiem, uz kuru pamata stratēģija ir veidota, gan par plānotajiem pasākumiem stratēģijas ieviešanā. Turpinājumā tika diskutēts par nepieciešamajām izmaiņām mūžizglītībā - svarīgi, lai ne tikai neformālā, bet arī formālā izglītība kļūtu efektīva, lietderīga un pieejama ne tikai galvaspilsētās, bet arī reģionos. Lai to sasniegtu jāstrādā pie efektīvākām programmām, kas veidotas atbilstoši darba tirgus vajadzībām un uzņēmumu darba stilam, biznesa videi un kultūrai. Klātesošie bija vienisprātis, ka lielāka uzmanība jāpievērš ne vien bezdarbnieku, bet arī strādājošo un uzņēmumu vadītāju izglītošanai. Tieši uzņēmumu vadītāji un personāldaļas vadītāji ir tie, kas darbiniekus motivē attīstīties un paplašināt savas kompetences gan tiešā veidā, piedāvājot apmācības, gan netieši caur iestādes iekšējo kultūru un vērtībām, novērtējot darbiniekus, kas gatavi attīstīt savas zināšanas un prasmes.

Darbs pie mūžizglītības jomas uzlabošanas turpinās – plānots iniciatīvas idejas attīstībā iesaistīt citas dažādu līmeņu ieinteresētās puses – vietējā un nacionālā līmenī, publiskajā un privātajā sektorā. Nākamā sanāksme plānota 2017.gada sākumā Lietuvā. Mūžizglītības parauginiciatīva ir atvērta jebkuram interesentam un ikvienai ieinteresētajai institūcijai. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)