Banner 980x90

Basketbolists Zigmārs Raimo par dzīvi Havaju salās, basketbolu un mācībām

Zigmārs Raimo vēl spēlējot komandā "VEF Rīga"/ Foto: Ieva Lūka/ LETA
Zigmārs Raimo vēl spēlējot komandā "VEF Rīga"/ Foto: Ieva Lūka/ LETA
Zigmārs Raimo – absolvējis Madonas pilsētas 1.vidusskolu un Rīgas 49. vidusskolu, basketbolists. Spēlējis gan "VEF Rīga" komandā, vēlāk bijis LU sastāvā, taču jau vairāk nekā pusgadu atrodas Havaju salās un spēlē basketbolu tur. Vairāk par viņa dzīvi Havaju salās – intervijā.

Cik ilgi jau dzīvo Havaju salās, kā Tu tur nonāci?

Havajās esmu kopš 20.augusta – drīz būs apritējuši jau 8 mēneši, kopš esmu šeit. Iepriekš spēlēju Latvijas izlasē, un tā nu gadījās, ka treneri no Amerikas mani "pamanīja" un piedāvāja stipendiju. Tā kā mācīties šeit, Amerikā, maigi sakot, ir dārgs prieks, tāpēc negribēju palaist garām šo lielisko iespēju, kas ļauj man apvienot mācības un basketbolu kopā, un piekritu.

Paralēli studē Havaju Universitātē. Ko tieši studē,  kāpēc?

Jā, parēli studēju, pagaidām , tā saukto "undecided"  programmu - kad vēl neesmu izvēlējies savu specialitāti, ko vēlos apgūt, tāpēc studēju vispārīgo kursu, cītīgi mācos angļu valodu. Plānoju izvēlēties biznesu, precīzāk, finanses. Jāmācās ir daudz un labi, jo treneri seko līdzi atzīmēm un mājasdarbiem – ja atzīmes ir zemas vai netiek pildīti mājasdarbi – kādu laiku spēlēs vari vien sēdēt un sildīt soliņu. Tāpēc daru visu labāko gan skolā, gan ārpus tās.

Kāda ir Tava ikdiena, vai grafiks ir ļoti noslogots?

Darba dienas ir pietiekami noslogotas – kā jau sportistam. Pašā sākumā, kad atbraucu un kad vēl nebija sākusies sezona, mans grafiks bija šāds - no rīta devos uz treniņu, pēc tam uz universitāti, pēc tās – atkal uz treniņu, vakarā uz "study hall" izpildīt uzdotos mājasdarbus, un tikai vēlu vakarā bija nedaudz brīvā laika, ko atvēlēt sev. Tad, kad sākās spēles, no rīta vairs nebija treniņu - universitāte, pēc tās - treniņš. Bieži notika arī video treniņi, kur skatījāmies video atskatus uz iepriekšējām spēlēm, analizējot gan savas, gan pretinieku kļūdas. Fiziskos treniņus sezonas laikā vairāk aizstāj gatavošanās spēlēm, stratēģijas plānošana, kā arī, iepriekš pieminētie video treniņi. Protams, brīvdienās sanāk laiks piezvanīt ģimenei, draugiem, gan arī satikt draugus tepat, Havajās. Reizēm mēdzu aizbraukt uz pludmali un atpūsties ar draugiem.

Vai Tev apkārt ir arī kāds latvietis?

Šeit esmu saticis vairākus latviešus, piemēram, iepazinos ar latvieti, kas Havaju salās dzīvo jau 40 gadus – tad nu viņš bija tas, kas izrādīja apkārtni, pastāstīja daudz ko jaunu. Šeit ir daudz latviešu, kas ir apprecējušies ar amerikāņiem, bet dzīvo Havajās. Ar latviešiem pavadām laiku kopā, dodamies uz pirti – nedaudz latviskojam savu dzīvi šeit. Piebildīšu, ka runāt latviešu valodā ar kādu šeit, Amerikā, sākumā likās ļoti neierasti.

Cik ilgi plāno turpināt spēlēt Havaju salās, vai tuvākajā nākotnē plāno ko mainīt?

Havaju salās plānoju būt 4 gadus, iespējams, 5  - tas atkarīgs no mācībām. Kad pabeigšu universitāti, vēl nezinu, ko darīšu tālāk – tik tālu neesmu domājis.  Zinu, ka kārtīgi trenēšos un mācīšos, lai nākotnē pavērtos vēl lielākas iespējas strādāt vai spēlēt – tad jau redzēs. 

Pastāsti, Tavuprāt, lielākās atšķirības starp basketbolu Latvijā un Havaju salās (Amerikā)?

Amerikā basketbols ir daudz ātrāks un atlētiskāks. Amerikāņi vairāk koncentrējas uz atlētiskumu un ātrumu – ir jābūt labākā fiziskajā formā, ir vairāk jāskrien, kas prasa papildus enerģiju. Latvijā basketbols ir "gudrāks" – vairāk pārdomāts, tehniskāks. Pašā basketbola ziņā (noteikumos) lielas atšķirības nav – vien mazas nianses, sīkumi.

Varbūt ir kāds interesants atgadījums/piedzīvojums?

Atceros, ka, atbraucot šeit, piedzīvoju tādu mazu kultūršoku – jauni cilvēki, skola, valsts, taču komandas biedri ātri vien palīdzēja iejusties. Šīs ir Havajas un te vienmēr ir, ko darīt – tikai jāatrod kompānija, tad jau arī vienmēr rodas tie atgadījumi. Visa šī lieliskā pieredze ir viens liels, interesants piedzīvojums, ko noteikti nenožēloju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)