Banner 980x90

Baltijā lielākais dzirnavu ūdensrats – Ieriķu dzirnavu dabas taka

Evija/flickr.com
Evija/flickr.com
Ieriķu dzirnavas ir neskartas dabas apņemts parks Amatas novadā, Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kam cauri plūst straujā, ūdenskritumiem bagātā Melderupīte. Pirmo reizi Ieriķu dzirnavas Ieriķu muižas kartē parādās jau 1681. gadā, un vēl mūsdienās var lepoties ar vairāk nekā 350 gadu vecajiem dzirnavu mūriem; šis piemineklis ir iekļauts vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā. Ieriķos daba ir izveidojusi un cilvēki pilnveidojuši brīnumjauku relaksēšanās vietu – Ieriķu dzirnavas un dabas takas.

Ieriķu muiža

1589. gada Ieriķu muižas piederības dokumentos pieminēti Ieriķi ar veco nosaukumu Ramocka. Par Ieriķu muižas sākuma gadiem stāstīts vēsturnieces G. Mindes brošūrā "Ieriķu muiža" (1989). Viens no Ieriķu muižas īpašniekiem bijis arī 1741. gadā dzimušais bagātais angļu komersants Džeimss Pīrsons, kurš vispirms 1791. gadā nopircis Ieriķu muižu, bet pēc četriem gadiem arī kaimiņos esošo Kārļu muižu.

Ieriķu dzirnavas savulaik tika celtas kā Ieriķu muižas saimniecības sastāvdaļa, un pirmā dokumentētā liecība par tām parādās jau 1681. gadā. Pašu upīti, uz kuras atrodas dzirnavas, sauc par Melderupi, Grūbupi jeb Ieriķupi. Straujā upīte ievērojama ar skaistiem stāvkrastiem, septiņiem dažāda augstuma ūdenskritumiem, kā arī ir lašupe; katru gadu rudenī tajā var vērot nārstojam lašus.

Dzirnavas

1924. gadā par Ieriķu dzirnavu īpašnieku kļuva Jorģis Ziemelis, kura pēcnācēji vēl šobrīd saimnieko dzirnavu teritorijā. Pēc 1987. gada ugunsgrēka no dzirnavām ir palikuši tikai senie, iespaidīgi mūri. Atjaunotajam, vairāk nekā trīs tonnas smagajam dzirnavu ūdensratam, kas ir lielākais Baltijā, dots agrākā saimnieka Ziemeļa vārds – Jorģis. Saimniekošanas laikā Jorģis dzirnavu teritorijā atrada enerģētiski spēcīgāko vietu – uguns āderu krustpunktu, uz kura tika iestādītas četras likteņliepas par godu viņa meitām. Lai apskatītu šo zīmīgo vietu, uz to ved kāpnes.

Dabas taka

Melderupes krastos nepilna kilometra garumā izveidotas ērtas laipu takas, tiltiņi un skatu platformas, kas ļaus visu apskatīt sausām kājām. Parka teritoriju caurvij floristikas ekspozīcija, kas atveido no sūnām darinātus Latvijas dzīvnieku tēlus to dabiskajos izmēros. Tāpat apmeklētājiem būs interesanti pastaigas gaitā sameklēt upes krastos izvietotos akmens ūdensvečus, kuru pulks arvien tiek atjaunots un papildināts.

Rudens un ziemas periodā Ieriķu dabas parkā tiek atvērts Gaismas parks – takas sestdienu vakaros tiek izgaismotas ar dažādu krāsu prožektoriem un lukturiem, Melderupītes ielejā uzburot pasakainu noskaņu. Izgaismotie ūdenskritumi un vairākas gaismas instalācijas dzirnavu drupās atdzīvina ieleju un liek darboties iztēlei.

Ieriķu dzirnavu dabas taka ir iemīļota laulību ceremoniju vieta, kā arī lieliska vieta fotosesijām un dažādiem citiem pasākumiem. Apciemojot dzirnavas, apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja baudīt pikniku Ieriķu dzirnavu parkā, kā arī pasūtīt gardumus no vietējās kafejnīcas "Dzirnakmeņi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)