Banner 980x90

Asociācija: Lai arī situācija nozarē ir uzlabojusies, piena ražotāji joprojām nejūtas stabili

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Lai arī piena iepirkuma cenas turpina pieaugt un situācija piena nozarē pēdējo trīs mēnešu laikā ir uzlabojusies, Latvijas piena ražotāji joprojām nejūtas stabili, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

Viņa norādīja, ka piena iepircēji no Polijas nedabīgi paaugstina piena iepirkuma cenas, iegādājoties Latvijas pienu. Ir bažas, ka tas tā ilgi neturpināsies un kādā brīdī var sekot cenu lejupslīde. Tas vieš nestabilitāti nozarē. "Piena iepirkumu cenu kāpumu Latvijā nodrošina poļu iepircēji, slēdzot viena, divu vai maksimāli trīs mēnešu līgumus ar latvieši zemniekiem. Nav zināms, cik ilgi tas būs," bažas pauda Alpa-Eizenberga, piebilstot, ka nav iespējams prognozēt, kāda būs situācija piena nozarē turpmākajos mēnešos.

"Mēs dzīvojam šim mēnesim, kas no biznesa viedokļa ir drausmīgi, un priecājamies par katru nākamo mēnesi, kad piena cenas nesamazinās un mazliet kāpj," teica Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja. Pateicoties Eiropas Savienības (ES) subsīdijām, ko saimniecības plāno saņemt nākamgad janvārī vai februārī, piena ražotāji turpmākajos mēnešos cer segt iepriekš radušos parādus lopbarības piegādātājiem un bankām. Ja piena iepirkuma cenas saglabāsies pašreizējā līmenī, Latvijas piena ražotājiem būs iespēja atbilstoši barot lopus un nākamgad palielināt ražošanas apmērus. Tajā pašā laikā viņa atgādināja, ka govju skaits šogad Latvijā ir samazinājies.

Alpa-Eizenberga arī atzīmēja, ka piena ražotāji šobrīd vairāk domā par attīstību un nākotnē raugās pozitīvāk nekā šā gada sākumā. Ražošanas izmaksas patlaban ir pašizmaksas līmenī, kas vidēji Latvijā ir 28 centi par litru. Ja vidējā piena iepirkuma cena tomēr saglabāsies pašreizējā līmenī, saimniecības nākamgad varētu strādāt ar nelieliem plusiem.

Pēc viņas teiktā, saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) seminārā "Aktualitātes piensaimniecībā - pašreizējā situācija un nākotnes perspektīvas" sniegtajām aplēsēm padsmit procenti piena lopkopības saimniecību pēdējo divu gadu laikā ir pārtraukušas ražošanu saistībā ar zemajām piena iepirkuma cenām. Pēc viņas sacītā, lielajām piena lopkopības saimniecībām krīzes laikā nebija tik lielu problēmu kā mazajiem ražotājiem, jo tās spēja izcīnīt sev augstāku cenu par pienu. "Tie, kuriem bija smagi un kuri nolēma pārstrukturizēties, to ir šobrīd izdarījuši. Tie, kam ir saglabājušies piena liellopu ganāmpulki, ir baigie malači, par viņiem visiem prieks," sacīja Alpa-Eizenberga.

Jau ziņots, ka, aktivizējoties piena iepircējiem no Polijas un Lietuvas, trīs mēnešu laikā piena iepirkuma cena pieaugusi par 40%. Vidējā piena iepirkuma cena Latvijā šogad oktobrī bija 248,90 eiro par vienu tonnu, savukārt jūlijā tā bija 177,25 eiro.

Pēc Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītāja Jāņa Šolka teiktā, šim piena iepirkuma cenas pieaugumam nav nekāda ekonomiska pamatojuma, kas agrāk vai vēlāk nozīmēs krasu cenas lejupslīdi, līdz ar to zemniekiem rūpīgi jāpārskata ārvalstu iepircēju piedāvājumi.

Latvijas Piena ražotāju asociācija apvieno piena ražotājus, lai veicinātu piena ražošanas attīstību, veidotu partnerattiecības ar piena pārstrādes uzņēmumiem, kā arī pārstāvētu piena ražotāju intereses dažādās institūcijās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)